Groene smoothies zijn misschien nog wel populairder dan gewone vruchten smoothies. Dit is te danken aan de veelzijdigheid van groene smoothies en de toevoeging van verschillende, gezonde groentes en kruiden. De naam groene smoothie komt van de oorsprong, waarbij voornamelijk groene groentes werden gebruikt. Inmiddels heb je ook rode, gele en oranje “groene” smoothies. Er zitten ontzettend veel gezondheidsvoordelen aan ingrediënten zoals gember, rode biet, kurkuma en wortel.
Bovendien bevat fruit veel koolhydraten en natuurlijke suikers, waardoor te veel ook weer niet gezond is. Door het af te wisselen met groente, kom je gemakkelijker aan je dagelijkse behoefte aan groente en krijg je niet te veel suikers binnen.
Officieel is een smoothie met groente natuurlijk geen vruchtensap meer. Maar het is nog steeds wel vers sap, en omdat het zo populair is en veel gezondheidsvoordelen heeft, wilden we jullie deze heerlijke recepten niet onthouden.
Inhoudsopgave []
1. Cacao smoothie
Ingrediënten:
- 1 hand boerenkool
- ¼ avocado
- 1 banaan
- 75 g blauwe bessen
- 1 el cacaopoeder (ongezoet!)
- 100 ml water
Deze smoothie heeft alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je dag. Boerenkool en blauwe bessen bevatten veel vezels. Avocado bevat gezonde vetten. Cacao bevat een flinke hoeveelheid magnesium en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Banaan en avocado bevatten genoeg calorieën om enkele uren op te teren en blauwe bessen bevatten zo ongeveer alle vitamines en mineralen die er bestaan. Een betere start van de dag is er bijna niet.
2. Spinazie smoothie
Ingrediënten:
- 1 grote hand spinazie (50 gram)
- 1 peer
- ½ banaan
- ¼ courgette
- 100 ml water
Spinazie zit bomvol ijzer en is een populaire toevoeging aan smoothies, omdat het niet zo’n sterke smaak heeft. Voor courgette geld hetzelfde. Eventueel kun je een hele banaan toevoegen als je het te waterig vindt of een appel in plaats van 50 ml water.
3. Boerenkool smoothie
Ingrediënten:
- 1 grote hand boerenkool (50 gram)
- ½ mango
- ½ banaan
- 100 ml ongezoete kokosmelk
- 100 ml water
Boerenkool zit vol vezels en heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen en bevat veel calcium en vitamine K die belangrijk zijn voor gezonde botten. Voeg eventueel minder water of melk toe als je een dikkere smoothie wil. Je kunt ook 50 ml water of melk vervangen met een appel.
4. Avocado smoothie
Ingrediënten:
- ½ avocado
- 1 banaan
- Handje aardbeien
- Handje spinazie
- 100 ml ongezoete amandelmelk
- 100 ml water
Avocado bevat, in tegenstelling tot andere groentes, veel gezonde vetten. Door deze vetten is het overigens ook een calorieënbom. Vandaar dat we in deze smoothie maar een halve avocado gebruiken. Toch is een smoothie met avocado een heel goed begin van je dag, omdat je er veel energie van krijgt. Voeg eventueel een halve mango toe als je wat meer fruit wilt en de smoothie wat dikker wilt maken.
5. Kokos groene smoothie
Ingrediënten:
- 200 gram aardbeien
- ½ banaan
- 1 hand andijvie
- 200 ml ongezoete kokosmelk
Andijvie kennen we in Nederland vooral als groente voor de stamppot. Maar deze vitaminerijke groente kan ook prima door een smoothie. Het is vooral belangrijk voor de botten en bevat een hoge dosis vitamine C.
6. Broccoli smoothie
Ingrediënten:
- 200 g broccoli
- 2 stengels bleekselderij
- 1 banaan, gepeld
- 150 g ananas, diepvries
- 200 ml kokoswater, ongezoet
Broccoli is ontzettend gezond. Het draagt onder andere bij aan een gezonde huid, een gezond hart en gezonde hersenen. Bleekselderij staat vooral bekend aan de hoeveelheid vezels en vitamines en daarbij maar weinig calorieën. De combinatie van deze groentes met ananas en kokos zal je verbazen!
7. Wortel smoothie
Ingrediënten:
- 250 g wortels
- 1/2 komkommer
- 250 g aardbeien
- 2-3 sinaasappels
- 2 cm gember
Wortel staat al jaren bekend als de groente voor je ogen. Door de aanwezigheid van bètacaroteen bevordert het in je lichaam de aanmaak van vitamine A, wat je inderdaad nodig hebt voor gezonde ogen. Gember is een pittig kruid wat helpt tegen misselijkheid en een goede spijsvertering ondersteunt. De komkommer en aardbeien neutraliseren het geheel weer een beetje, waardoor het een goede combinatie aan ingrediënten is.
8. Gele smoothie
Ingrediënten:
- 100 g spinazie
- 250 g ananas
- ½ tl gemalen kurkumakruiden
- 240 ml kokoswater
Kurkuma is in de afgelopen jaar ook steeds populairder geworden. Vroeger kwam je het eigenlijk alleen tegen in Aziatische gerechten zoals curry of nasi, maar tegenwoordig is het zelfs verkrijgbaar in crèmes en gezichtsmaskers. De wortel zelf of de poeder dragen bij aan de algehele gezondheid. Zo heeft het een positief effect op de hersenen en je stemming. Bovendien draagt het bij aan het behoud van soepele gewrichten en werkt het ontstekingsremmend.
Het heeft eigenlijk vrij weinig smaak en kan dus overal doorheen gedaan worden. Pas wel op, de kleur blijft overal op achter, dus kijk uit voor kleding en zelfs je aanrechtblad want je krijgt het er niet meer uit.
9. Rode smoothie
Ingrediënten:
- 1 banaan
- 125 g frambozen
- 250 g voorgekookte rode biet
- 330 ml water
Bieten worden al sinds de 16e eeuw in Nederland gegeten en bevatten ontzettend veel vitamines en mineralen. Ze hebben een beetje een aardachtige smaak, maar zijn met zoete vruchten erg lekker in een smoothie. Let er wel op dat je ze eerst even kookt. In ongekookte bieten zit namelijk vrij veel nitraat, wat in grote hoeveelheden ongezond is. Je kunt ook voorgekookte bieten kopen, maar vaak zit hier suiker aan toegevoegd.