Uiteraard zijn alle groenten gezond, maar sommige groenten bevatten net iets meer gezonde voedingsstoffen dan andere groenten. Naast dat groenten erg gezond zijn, kunnen ze ook bijdragen tot gewichtsverlies omdat ze relatief weinig calorieën bevatten.
Het is aan te raden om verse, lokale groenten te kopen van het seizoen waar je in zit. Wanneer groenten worden ingevlogen of verscheept vanuit een ver land, dan verliezen ze hun versheid enigszins en daarmee ook hun voedingswaarde.
Groenten kun je op de markt kopen, hier zijn ze vaak het verst, maar je kunt ze ook in bijvoorbeeld de supermarkt kopen waar eigenlijk altijd een groente-afdeling te vinden is. Met groenten kun je eindeloos variëren zowel qua recept als qua groentesoort. Het voedingscentrum raadt aan om te variëren met de verschillende kleuren groenten, al claimen ze dat de groene groenten het meest gezond zijn.
Inhoudsopgave []
- 1. Broccoli
- 2. Wortelen
- 3. Rode Bietjes
- 4. Uien
- 5. Boerenkool of Kale
- 6. Spinazie
- 7. Raap
- 8. Witte, Bruine en Zwarte Bonen
- 9. Asperges
- 10. Bloemkool
- 11. Linzen
- 12. Tomaten
- 13. Paprika
- 14. Zoete Aardappel
- 15. Aubergine
- 16. Pompoen
- 17. Andijvie
- 18. Witlof
- 19. Sperziebonen
- 20. Spruitjes
- 21. Avocado
- 22. Bleekselderij
- 23. Knoflook
- 24. Venkel
- 25. Rode Kool
- 26. Witte Kool
- 27. Sla
- 28. Prei
- 29. Doperwten
- 30. Savooiekool
- Veel gestelde vragen
- Wat is groente?
- Waarom is meer groente eten goed voor je gezondheid?
- Hoeveel groente moet je per dag eten?
- Hoe vaak per dag moet je groente eten?
- Welke groenten bevatten veel vitamines?
- Welke groente bevat veel vitamine A?
- Is het groente of groenten?
- Is groente gezonder dan fruit?
- Welke groente kun je het beste eten om af te vallen?
- Kun je broccoli rauw eten?
- In welke groente zitten de meeste voedingsstoffen?
- Kun je alle groente rauw eten?
- Wat zijn gezonde groenten voor een baby?
- Wat zijn gezonde groenten tijdens een zwangerschap?
1. Broccoli
Bron van (onder andere): Vitamine A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, Foliumzuur, Calcium, Omega 3 Mineralen En Vetten, Koper, Selenium, Calcium, Magnesium, Mangaan, IJzer
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 34 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Minder ontstekingen
- Helpt tegen kaker
- Een mooiere huid
- Betere ogen
- Sterkere botten
- Goed voor je hart- en vatenstelsel
- Gezonde(re) darmfunctie
- Beter functionerende hersenen en mentale gezondheid
- Het bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel
- Helpt bij het afvallen
Bereidingswijze: Koken, wokken, uit de oven, roosteren / grillen, rauw, in soep en bakken
Broccoli is een echte vitamine C en foliumzuur bom. Zoals we weten helpt Vitamine C bij het opbouwen van een betere weerstand en foliumzuur, of Vitamine B11, draagt bij aan een goede bloedvorming in je lichaam. Ook helpt foliumzuur vermoeidheid tegen te gaan.
Naast het bovenstaande zou broccoli ook helpen om kanker tegen te gaan door haar hoge sulforafaangehalte, dit is een antioxidant. Zoals vele groenten kun je broccoli in veel recepten gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een broccolischotel uit de oven, broccolisoep of een lekkere stamppot. Per 100 gram bevat broccoli onder andere 33 kcal, 0,4 gram vet, 33 mg natrium en 316 mg kalium.
2. Wortelen
Bron van (onder andere): Beta-caroteen (of Pro-Vitamine A), Vitamine A, B1, B2, B6, C, Kalium, Vezels
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 41 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Beter zicht
- Mooiere huid
- Gezonde mond
- Verlaagt het slechte LDL Cholesterol
- Stimuleert de darmflora en spijsvertering
- Zorgt voor sterkere tanden en botten
- Helpt bij een gezonde bloeddruk
- Stimulatie van je zenuwstelsel
Bereidingswijze: Koken, wokken of roerbakken, rauw, soep, stamppot, (met bijvoorbeeld de spirelli) als spaghetti, frituren, pureren, uitpersen (sap), roosteren / grillen, uit de oven
Worteltjes, die mooie oranje groente, zit boordevol bètacaroteen, dit wordt door je lichaam omgezet in Vitamine A. Zo is 1 lekkere grote wortel goed voor meer dan 200% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor Vitamine A.
Als je worteltjes kookt, dan bevorder je het gehalte van het bètacaroteen. Dit caroteen is goed voor de ondersteuning van je huid, longen en je gezichtsvermogen. Per 100 gram bevatten wortelen onder andere 41 kcal, 0,2 gram vet, 69 mg natrium en 320 mg kalium.
3. Rode Bietjes
Bron van (onder andere): Vitramine A, B, C, Beta-caroteen, Foliumzuur, Kalium, Magnesium, IJzer, Vezels
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 15 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Ontgiftende werking
- Bescherming tegen vrije radicalen, inclusief kanker, dankzij de hoge concentratie anti-oxidanten
- Bloeddruk verlagend
- Cholesterol verlagend
- Verhoogt het uithoudingsvermogen
- Helpt tegen hart- en vaatziekten
- Verbetert de doorbloeding van de hersenen
- Werkt bloeddrukverlagend
Bereidingswijze: Ingelegd, koken, uit de oven, stamppot, salade, soep, wokken of roerbakken, uitpersen (sap), smoothie, stamppot
De rode biet is rood door de natuurlijke kleurstof betanine die er in zit. Verder is de rode biet een goede bron voor kalium. Ook is de rode biet een bommetje voor antioxidanten en werkt hij ontstekingsremmend. Hierdoor het de rode biet een gunstige invloed op je stressniveau en op je bloeddruk. Rode bietjes wordt ook wel een kroot genoemd en is een wortelgewas.
De rode biet bestaat vooral uit water, maar bevat verder Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C en foliumzuur. Voor sporters is het een hele goede groente omdat de rode biet de bloedsomloop stimuleert en hierdoor het uithoudingsvermogen vergroot. Doordat de spieren beter van zuurstof worden voorzien, stimuleert de rode biet ook de aanmaak van spieren. Rode bietjes bevatten per 100 gram onder andere 43 kcal, 0,2 gram vet, 78 mg natrium en 325 mg kalium.
4. Uien
Bron van (onder andere): Vitamine B6, C, Kalium, Fosfor, Mangaan IJzer, Calcium, Polyfenol
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 39 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Stimulering van de spijsvertering
- Verlagen van de bloedspiegel
- Zorgt voor een gezonder hart- en vatenstelsel
- Sterkere botten
- Geeft een energie boost
- Helpt kanker tegen te gaan
- Goede nachtrust
- Voorkomt allergieën
- Stimulering van het immuunsysteem
- Beter zicht
- Betere mondhygiëne
- Helpt bij de overgang (verlichting van de klachten)
- Stimuleert de hersenen
- Draagt bij aan een goede seksuele gezondheid
Bereidingswijze: Koken, rauw, soep, uit de oven, roerbakken of wokken, stamppot, bakken (fruiten, karamelliseren), stoven, frituren
Bij uien zitten de meeste voedingsstoffen aan de buitenkant, dus haal bij het pellen niet te veel lagen van de ui af. Doe je dat wel, dan kan dat wel tot 75% van sommige voedingsstoffen verminderen. Je kunt uien rauw eten, er soep van maken of je kunt ze bijvoorbeeld bakken.
Rauwe uien ruiken heel sterk, dit komt door fytonutriënten die in uien zitten. Uien bevatten redelijk wat Vitamine C, Vitamine B6, thiamine, mangaan, kalium en foliumzuur. Per 100 gram bevatten uien onder andere 39 kcal, 0,1 gram vet, 4 mg natrium en 146 mg kalium.
5. Boerenkool of Kale
Bron van (onder andere): Vitamine A, C, E, K, Kalium, IJzer, Magnesium, Omega-3, Calcium, Vezels, Plantaardige vetten
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 49 Kcal
- Gezondheidsvoordelen:
- Bevordering bloedstolling
- Vernietigen vrije radicalen
- Boost voor het immuunsysteem
- Goed voor de weerstand
- Helpt tegen ontstekingen en ziekteverwekkers
- Bescherming van hart- en bloedvatenstelsel
- Goed voor de spijsvertering
- Verlaagt het cholesterol
- Vermindert de kans op kanker
- Bevorderen van de darmflora
Bereidingswijze: Blancheren, bakken, rauw, koken, stomen, stoven, roerbakken, stamppot, uit de oven
Boerenkool zit boordevol vitaminen en mineralen en valt onder de (groene) bladgroenten. Kale kan bijdragen aan een verminderde kans op obesitas, hoge bloeddruk, cognitieve achteruitgang en hartaandoeningen. Omdat boerenkool boordevol foliumzuur zit, helpt het bij de aanmaakt van rode bloed cellen en het tegengaan van buisdefecten tijdens de zwangerschap.
Ook bevat deze bladgroente een hoge concentratie van Vitamine K, waardoor een half kopje boerenkool voldoende is voor 4 maal de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Naast de Vitamine K is kale ook een goede bron van calcium. Per 100 gram bevat boerenkool onder andere 49 kcal, 38 mg natrium en 491 mg kalium.
6. Spinazie
Bron van (onder andere): Vitamine A, B11, K, Kalium, Calcium, IJzer (in mindere mate dan men vaak denkt)
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 24 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Vruchtbaarheid en gezondheid wordt bevorderd bij zwangere vrouwen
- Boost voor de weerstand
- Geeft energie
- Opbouw van eiwitten
- Stimuleert de bloedstolling
- Behoud van sterke botten en tanden
- Helpt bij het stimuleren van neurotransmissie en de spieren
- Goed voor hart- en bloedvaten en het zenuwstelsel
- Beter zicht
- Mooiere huid
Bereidingswijze: Koken, roerbakken of wokken, in quiche, lasagne, hartige taart, soep, rauw
Popeye is er dol op, en zoals je ziet als hij zijn blikje spinazie naar binnen heeft gewerkt is dat spinazie je een echte boost geeft. Dit komt ten goede van je immuunsysteem en dat komt door de enorme hoeveelheid Vitamine A. Omdat spinazie veel vocht bevat heb je behoorlijk wat verse spinazie nodig voor een bord warme spinazie.
Er zijn vele redenen om deze lekkere gezonde bladgroente te eten. Zo biedt spinazie bescherming tegen oxidatieve stress, geeft een gezonde bloeddruk, past goed in een gezond afslankdieet en zit boordevol Vitamine K. Spinazie bevat per 100 gram onder andere 15 kcal, 93,6 gram water, 0,3 gram vet, 65 mg natrium en 650 mg kalium.
7. Raap
Bron van (onder andere): Vitamine C, E, Vezels, Magnesium, Calcium, Kalium
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 28 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Het neutraliseren van vrije radicalen
- Boost voor het immuunsysteem
- Ontstekingsremmend
- Verlaagt het risico op darm-, borst- en prostaatkanker
- Goed voor het zenuw-, hart- en vatenstelsel
- Mooiere huid (ouderdomsverschijnselen tegen gaan)
- Goed voor je darmflora
- Vermindert de kans op diabetes type 2
- Helpt bij het afvallen
Bereidingswijze: Koken, frituren, roosteren (in de oven), soep (als toevoeging), stoven, rauw
De raap wordt al meer dan 400 jaar geteeld, maar tegenwoordig wordt de raap eigenlijk niet zo heel veel meer gegeten terwijl het eten van de raap zeker wel voordelen met zich mee brengt. Zo reinigt de raap bijvoorbeeld je bloed en bevordert de aanmaakt van rode bloedcellen. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat het schadelijk cholesterol uit de bloedvaten verwijdert en de wanden van de bloedkanalen verstevigt.
Naast al deze voordelen zijn er echter ook een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo mag je geen raap eten als je last hebt van pancreatitis, colitis, gastritis, zweren en ernstig brandend maagzuur. Ook als je last hebt van cholecystitis, acuut hartfalen, hepatitis en schildklieraandoeningen kun je de raap maar beter vermijden. Raap bevat per 100 gram onder andere 28 kcal, 0,1 gram vet, 1,79 gr vezels en 67,67 mg natrium.
8. Witte, Bruine en Zwarte Bonen
Bron van (onder andere): Eiwitten, Vezels, Vitamine B6, B9 (Foliumzuur), B1 (Thiamine), Mangaan, Magnesium, (Koper), IJzer, Kalium, Zink, Fluor
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: (Witte bonen:) 114 Kcal, (Bruine bonen:) 110 Kcal, (Zwarte bonen:) 154 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Helpt bij afvallen
- Goed te gebruiken als vleesvervanger door de hoge concentratie eiwitten
- Stimuleert de gezondheid van je darmen, nieren en stofwisseling
- Geeft een stabiele bloedspiegel
- Stimuleert het zenuw-, hart- en vatenstelsel
- Ontstekingsremmend
- Betere bloedstolling
- Boost voor de weerstand
Bereidingswijze: Koken, soep
Witte, bruine en zwarte bonen zijn peulvruchten en bevatten veel vezels, eiwitten, een heleboel andere gezonde voedingsstoffen en weinig calorieën. Helaas bevatten deze peulvruchten ook antinutriënten, ofwel schadelijke stoffen. Antinutriënten worden, door de plant waarvan de peul afkomstig is, aangemaakt om zich te beschermen tegen insecten en andere dieren die de plant willen eten.
Gelukkig kan ons lichaam goed omgaan met de hoeveelheid antinutriënten van een portie bonen. Het meest gezond zijn de bonen als ze niet geweekt zijn. Verder zijn ze goed voor bloed- en hartvaten doordat de bonen het slechte LDL cholesterol verlagen. Gemiddeld bevatten witte, bruine en zwarte bonen per 100 gram onder andere 120 kcal, 7,7 gram eiwitten en 20 gram koolhydraten.
9. Asperges
Bron van (onder andere): Pro-Vitamine A, B, C E, K, Eiwitten
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 30 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Afdrijven overtollig zout en giftige stoffen / verbeteren van de nierfunctie
- Bevorderen van de darmtransit en spijsvertering
- Ouderdomsverschijnselen tegen gaan (door de vele antioxidanten)
- Stimuleert de gezondheid van je nieren
- Geeft een stabiele bloedspiegel
- Werkt tegen duizeligheid
- Stimuleert het zenuw-, hart- en vatenstelsel
- Ontstekingsremmend
- Betere bloedstolling
- Boost voor de weerstand
Bereidingswijze: Koken, stomen, bakken, roerbakken of wokken, grillen, in de oven, in een salade
Asperges zijn een goede bron van mineralen, antioxidanten en sporenelementen. Verder bevatten asperges veel foliumzuur (Vitamine B11), Vitamine C, Vitamine K, Vitamine B1, Vitamine B2 en Vitamine E. Asperges kunnen redelijk wel 10 centimeter groeien op een mooie dag en een leuk weetje; de langste asperge ooit gestoken wat 3,11 meter. In de supermarkt kun je ze vers, in een pot, in een blik of in het vriesvak vinden.
Asperges zijn te vinden in 3 soorten; groene asperges, witte asperges en paarse asperges. De witte asperges groeien onder de grond en zijn de jonge scheuten van de aspergeplant. Groene en paarse asperges groeien boven de grond. Groene asperges bevatten over het algemeen genomen de meeste vitaminen. Paarse asperges bevatten in verhouding met de andere soorten wat meer provitamine A en Vitamine C.
10. Bloemkool
Bron van (onder andere): Vitamine C, K, B6, E, Vezels, Panthotheenzuur, Foliumzuur, Kalium, Magnesium, Fosfor, Mangaan
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 24 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Tegen vrije radicalen, inclusief kanker en ontstekingsremmend
- Draagt bij aan een gezonde darmflora
- Verbetering van hart- en vaatstelsel
- Gaat diabetes tegen
- Minder hongergevoel (door vezels)
- Helpt bij gewichtsverlies
- Verlaging van bloedsuikerspiegel / stabielere bloedsuikerspiegel
- Gezond voor de hersenen
Bereidingswijze: Puree, koken, bakken, uit de oven, rauw (in salade), wokken of roerbakken, stomen, stoven, roosteren, frituren, grillen, bloemkoolrijs en –couscous, soep
De bloemkool behoord tot de kruisbloemfamilie en leden van de kruisbloemfamilie zijn de gezondste groenten die er zijn. Bloemkool beschermd bijvoorbeeld tegen kanker en bevat kalium, mangaan, magnesium, fosfor, Vitamine B6, Vitamine E, foliumzuur, panthotheenzuur, Vitamine C en Vitamine K.
Naast al die vitaminen en mineralen bevat bloemkool veel antioxidanten, die ervoor zorgen dat vrije radicalen in je lichaam worden opgeruimd en je afweersysteem ondersteunen. Ook bevat bloemkool veel van de voedingsstof choline, deze stof draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Bloemkool bevat per 100 gram onder andere 25 kcal, 2 gram eiwitten, 3 gram koolhydraten en 20 mg calcium.
11. Linzen
Bron van (onder andere): Vitamine B1 (Thiamine), B6 (Pyridoxine), C, Fosfor, Kalium, IJzer, Magnesium, Koper, Zink, Seleen, Foliumzuur, Vezels
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 116 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Goede darmwerking en spijsvertering
- Verlagen van (het slechte) LDL-cholesterol
- Goede vleesvervanger
- Het foliumzuur en ijzer is belangrijk voor en tijdens de zwangerschap
- Tegen (over)vermoeidheid en bloedarmoede
- Geeft een gezondere huid, haar en nagels
Bereidingswijze: Koken, soep, in een curry / dahl, stoofschotel, spread, salade
Aangezien linzen propvol zitten met vezels zijn ze goed voor in een gezond afvaldieet omdat ze zo vullend zijn. Naast vezels zitten ze ook vol ijzer, aminozuren, antioxidanten en andere mineralen. Linzen zijn een soort peulvruchten die meestal bestaat uit twee helften die bedekt zijn met een schilletje. Er zijn vele soorten linzen, de meest bekende zijn toch wel de rode linzen, bruine linzen, gele linzen, zwarte linzen en macachiados-linzen, de laatste zijn hele grote gele linzen uit Mexico.
Vooral in Azië en dan met name India worden veel linzen gegeten. India heeft veel vegetariërs en linzen zijn een goede vervanger voor vlees. De grootste producenten van linzen zijn Canada met 51 % en India met 17% van het wereldtotaal. Gemiddeld zit er in 100 gram linzen onder andere 309 kcal, 21 gram eiwit, 44,6 gram koolhydraten, 1,5 gram vet, 800 mg kalium en 80 mg fosfor.
12. Tomaten
Bron van (onder andere): Vitamine B1, B2, B6, B11 (Foliumzuur), C, Caroteen, Fosfor, Magnesium, Kalium, Lycopeen
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 22 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Boost voor het immuunsysteem
- Verbetering van de huid
- Minder risico op hart- en vaatziektes
- Draagt bij aan het behoud van sterke botten en kraakbeen
- Geeft een gezondere bloeddruk en vermindering van bloedklontering
- Verlagen LDL-cholesterol
- Het foliumzuur draagt bij aan een gezondere zwangerschap en vruchtbaarheid
- Stimuleert aanmaak witte en rode bloedcellen
Bereidingswijze: Koken, maken van tomato frito, tomatenpuree, zongedroogde tomaten, pesto, tapenade, grillen, bakken, rauw, soep, uit de oven
De lekkere tomaten zijn een goede bron van Vitamine A, Vitamine C, Vitamine K, Vitamine B6, thiamine, foliumzuur, mangaan, magnesium, fosfor, koper, kalium en plantaardige eiwitten. Omdat tomaten veel vezels, Vitamine C, kalium en choline bevatten, verminderen ze het risico op de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen.
Ook bevatten tomaten lycopeen, dit reguleert het slechte cholesterol (LD) en zorgt ervoor dat het triglyceriden gehalte wordt verminderd in het bloed. Over het algemeen geldt; hoe roder de tomaat, hoe hoger het lycopeen gehalte. Tomaten zorgen ook voor sterke botten en een mooie huid. Tomaten bevatten per 100 gram onder andere 19 kcal, 0,3 gram vet, 2,9 gram koolhydraten, 8 mg natrium en 297 mg kalium.
13. Paprika
Bron van (onder andere): Vitamine B11 (Foliumzuur), B6, C, E, K, Kalium
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 26 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Helpt bij aanmaak rode bloedcellen en bloedstolling
- Gaat bloedarmoede tegen
- Boost voor de weerstand
- Stimuleert de spijsvertering
- Draagt bij aan gezondere botten
- Het foliumzuur draagt bij aan een gezondere zwangerschap en vruchtbaarheid
- Gezondere spieren en zenuwen
- Geeft beter zicht en gaat oogaandoeningen (zoals bijvoorbeeld staar) tegen
Bereidingswijze: Bakken, koken, roosteren, grillen, rauw, in sauzen, wokken of roerbakken, uit de oven, soep, hartige taart, smoothie, stomen
Paprika’s kun je vinden in verschillende kleuren zoals rood, geel, oranje en groen. De groene paprika is het minst populair van de verschillende kleuren, dit omdat deze paprika wat bitterder smaken. Groene paprika’s zijn eigenlijk gewoon nog niet rijpe paprika’s en bevatten hierdoor minder suiker en minder Vitamine C.
Paprika’s dragen bij aan een gezonde en mooie huid, een sterk immuunsysteem, een gezond vaatstelsel en hart, een betere opname van ijzer en is een bron van vezels en veel vitamines. Paprika’s hebben ook een versterkende werking op het spijsverteringskanaal. Paprika’s bevatten per 100 gram onder andere 26 kcal, 4,5 gram koolhydraten, 0 gram vet, 350 mg kalium en 10 mg natrium.
14. Zoete Aardappel
Bron van (onder andere): Vitamine A, B6, E, Fosfor, IJzer, Selenium, Jodium, Zink, Koper, Carotenoïden, Vezels, Kalium
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 93 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Stimuleren van de darmen en de darmflora
- Stabiliseert de suikerspiegel, hierdoor gaat het diabetes type 2 tegen
- Verbetert je zicht
- Helpt tijdens de zwangerschap en borstvoeding
- Boost voor je weerstand
- Stimuleert een gezonde bloeddruk
- Geeft een betere nachtrust
- Draagt bij aan het beter onthouden van dingen, concentreren en soepeler bewegen
- Heeft een zuiverende werking; goed voor je zenuwen en cellen
Bereidingswijze: Koken, frituren (of uit de airfryer), poffen, uit de oven, stamppot, soep, grillen, bakken, roosteren
De zoete aardappel wordt ook wel eens de Bataat, zoete bataat, yam of sweet potato genoemd en is een knolgewas die behoort tot de windefamilie. Je kunt de zoete aardappel bijvoorbeeld koken, bakken, frituren of je kunt hem gewoon rauw eten. Zoete aardappels kunnen een paarse of bruine schil hebben en kan van binnen wit, paars of oranje zijn.
De zoete aardappel is overigens geen familie van de ‘gewone’ aardappel. De grootste producenten van zoete aardappels zijn Afrika, Centraal- en Zuid-Amerika en China. Qua gezondheidsvoordelen zou de zoete aardappel bijdragen aan de verlichting van stress, een mooiere huid, betere ogen en zou preventief werken tegen astma en bescherming bieden tegen prostaatkanker. Zoete aardappel bevat per 100 gram onder andere 85 kcal, 0,1 gram vet, 55 mg natrium en 337 mg kalium.
15. Aubergine
Bron van (onder andere): Vitamine A, B1, B2, B6, C, E, Vezels, Calcium, Magnesium, Kalium, Natrium, Fofor
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 22 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Tegengaan van (huid)kanker
- Verlagen van het slechte LDL-cholesterol
- Kan spijsvertering verbeteren
- Helpt bij de botopbouw
- Verhoogt de vruchtbaarheid / bestrijd onvruchtbaarheid (door het reguleren van de hormoon niveaus d.m.v. Mangaan)
- Bestrijdt depressie(s)
- Houdt de bloedsuikerspiegel in balans
- Energie boost
- Gezond houden van je hersenen en hart- en vatenstelsel
- Huidveroudering tegengaan
- Tegengaan van vochtophopingen in het lichaam
Bereidingswijze: Bakken, wokken of roerbakken, uit de oven, op de BBQ of grillen, koken, soep, frituren, stomen
De aubergine is bij ons vooral bekend als die paarse rakker, maar hij is ook te verkrijgen in het wit en groen. De paarse aubergine krijgt zijn kleur door krachtige antioxidanten; anthocyaninen. Verder is de aubergine familie van de nachtschade en zit vol met vitaminen, mineralen en vezels.
Het eten van aubergine brengt tal van gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo beschermt de aubergine je brein, je cognitieve functies, je cellen, je hart, is goed voor je suikerspiegel, werkt goed als je wilt afvallen, een goede groente als je zwanger bent en ondersteund bijvoorbeeld botgezondheid. Per 100 gram bevat aubergine onder andere 20 kcal, 0 gram vet, 200 mg kalium en 2 mg natrium.
16. Pompoen
Bron van (onder andere): Vitamine A, C, E, Eiwitten, Magnesium, Calcium, Kalium< Folaat, Vezels, Omega-3 vetzuren
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 26 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Geeft een energie boost
- Verbetert je concentratie en geheugen
- Draagt bij aan een beter zicht
- Geeft bescherming tegen vrije radicalen
- Zorgt voor een mooiere (jongere) huid
- Versterkt je immuunsysteem
- Stimuleert je hart- en vatenstelsel
- Verlaagt het slechte LDL cholesterol en je bloeddruk
- Houdt je darmflora in balans en verbetert je spijsvertering
Bereidingswijze: Koken, soep, grillen, in de oven, pureren, bakken, roerbakken of wokken, stomen
Oorspronkelijk komt de pompoen uit Azië, maar ondertussen is de pompoen overal te vinden. Pompoenen zijn een goede bron van vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Wat veel mensen misschien niet weten is dat pompoen verschillende voordelen biedt voor je gezichtsvermogen door de hoge concentratie Vitamine A.
Naast het bevorderen van het gezichtsvermogen biedt de pompoen tal van gezondheidsvoordelen. Zo versterken ze je immuunsysteem, kunnen helpen bij het afvallen, zorgen voor een goede spijsvertering, bestrijden ontstekingen, regulieren je bloeddruk en geven een extra energie boost. Per 100 gram bevat een pompoen onder andere 36 kcal, 7 gram koolhydraten, 0,3 gram vet, 2 mg natrium en 130 mg kalium.
17. Andijvie
Bron van (onder andere): Vitamine A, B1, B5, B11 (Foliuumzuur) B12, C, D, K, Calcium, Mangaan, IJzer, Magnesium, Kalium, Eiwitten, Zink
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 17 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Verbetering van het zicht, voorkomen van netvliesdegeneratie en nachtblindheid
- Houdt het haar en de huid gezond
- Boost voor je immuun- en afweersysteem
- Verbetert het spier-, hart- en vatenstelsel
- Stimuleert een gezonde groei bij kinderen
- Draagt bij aan een gezonde bloedstolling en tegengaan van bloedarmoede door de stimulering van de aanmaak van rode bloedcellen (ijzer)
- Geeft gezondere en stevigere botten en tanden
- Helpt de zwangerschap gezonder te doorlopen (voor moeder en kind) en zorgt voor een betere vruchtbaarheid
- Bestrijdt kanker en andere vrije radicalen
Bereidingswijze: Stamppot, koken, bakken, grillen, in de oven, roerbakken of wokken, rauw, blancheren, soep
Een half kopje andijvie bevat ontzettend veel Vitamine K, wel 290% van de ADH, hierdoor is het heel goed voor je botten. Verder bevat andijvie veel vezels, waardoor het een goede bijdrage levert aan mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2. Andijvie heeft ook een detoxerende werking doordat de galblaaswerking wordt gestimuleerd en hierdoor de giftige stoffen uit de lever worden verwijderd.
Naast de bovenstaande voordelen is andijvie ook goed voor je hart- en bloedvaten, zorgt andijvie voor gezonde hersenen, een beter gezichtsvermogen, is het goed voor je huid en voorkomt andijvie kanker. Voor zwangere vrouwen is het ook aan te raden om andijvie te eten tijdens de zwangerschap, omdat andijvie de baby van veel belangrijke voedingsstoffen voorziet, zoals foliumzuur. Per 100 gram bevat andijvie onder andere 17 kcal, 1,2 gram koolhydraten, 0,4 gram vet, 22 mg natrium en 253 mg kalium.
18. Witlof
Bron van (onder andere): Vitamine A, B1, B2, B11, C, IJzer, Magnesium, Kalium, Natrium, Calcium, Fosfor
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 19 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Geeft je immuunsysteem een boost
- Stimuleert de darmflora en spijsvertering
- Heeft een antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende werking
- Helpt diabetes tegen te gaan
- Gunstig effect op de lever
- Remt de eetlust af
Bereidingswijze: Koken, bakken, roerbakken of wokken, stomen, stoven, smoren of braiseren, in de oven, rauw / in salades
Witlof wordt ook wel witloof, Brussels lof of grondwitloof genoemd en is het hele jaar verkrijgbaar. Je kunt witlof ongeveer vier tot zeven dagen goedhouden op een donkere plaats. Net als andere groenten is witlof een bron van vitaminen, mineralen en weinig calorieën. Het bittere in witlof stimuleert de lever en maakt de vertering en stofwisseling krachtiger.
Sommige mensen kennen de uitdrukking wel: bitter in de mond maakt het hart gezond. Degenen die witlof vroeger te bitter vonden, kunnen gerust deze witte stronk nog een kans geven omdat er tegenwoordig ook minder bittere varianten van witlof op de markt zijn. Per 100 gram bevat witlof onder andere 13 kcal, 1,1 gram koolhydraten, 0,2 gram vet, 5 mg natrium en 190 mg kalium.
19. Sperziebonen
Bron van (onder andere): Vitamine B1, B2, B11 (Foliumzuur), C, Carotenen (Luteïne, Violaxantine, Bètacaroteen en neokantine)Omega-3 vetzuren, IJzer, Caldium, Magnesium, Zink, Kalium
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 30 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Het zijn (natuurlijke) ontstekingsremmers
- Helpt bij diabetes type 2
- Gaat depressie(s) tegen
- Geeft een betere nachtrust
- Goed voor het hart- en vatenstelsel
- Stimuleert de darmflora en de spijsvertering (Helpt bijvoorbeeld tegen prikkelbare darm syndroom, constipatie, en diarree)
- Bloedarmoede wordt tegengegaan door het stimuleren van de aanmaak van rode bloedcellen
Bereidingswijze: Koken, bakken, wokken of roerbakken, stomen, in de oven, salade (niet rauw)
Groene boontjes zijn een seizoengroente die je in de lente het beste kunt kopen. De peulvruchten worden ook wel groene bonen of in België prinsessenbonen genoemd en komen uit Zuid-Amerika en Suriname. Ook deze groente brengt weer de nodige voordelen voor je gezondheid met zich mee.
Zo is de groene boon een natuurlijke ontstekingsremmer, dit is goed voor mensen met diabetes. Het is een natuurlijke bron van serontonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, het is goed voor je bloedvaten, een betere spijsvertering en helpt tegen bloedarmoede. Per 100 gram bevatten groene boontjes onder andere 36 kcal, 6 gram koolhydraten, 0,3 gram vet, 2 mg natrium en 250 mg kalium.
20. Spruitjes
Bron van (onder andere): Vitamine A, B1, B6, B11 (Foliumzuur), C, E, K, Kalium, Vezels, Magnesium, Fosfor, Mangaan
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 42 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Geeft een boost aan je weerstand
- Stimuleren de werking van de hersenen en het zenuwstelsel
- Helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen
- Geeft je extra energie
- Voorkomt kanker en andere vrije radicalen
- Werkt ontgiftend voor je lichaam
- Verbetert de darmflora en spijsvertering
- Helpt tekenen van het ouder worden tegen te gaan
Bereidingswijze: Koken, roerbakken of wokken, stamppot, stomen, stoven, in de oven, soep
Een spruitje is eigenlijk een minikooltje dat vooral door kinderen niet echt wordt gewaardeerd. Spruitjes worden vanaf augustus tot en met maart van het land gehaald, maar worden toch meestal in de winter gegeten. Spruitjes zitten vol met Vitamine C, zo bevatten ze bijvoorbeeld meer Vitamine C dan sinaasappels; 100 gram rauwe spruitjes bevat 150 mg Vitamine C, tegenover 51 mg Vitamine C in sinaasappels.
Naast Vitamine C zijn spruitjes rijk aan foliumzuur, B-Vitaminen, kalium, vezels en magnesium. Er zit wel een nadeeltje aan het eten van spruitjes; de dunnen darm kan de raffinose, een suiker, die in de spruitjes aanwezig is niet verwerken, dus moet de dikke darm dit doen waardoor je last kunt krijgen van winderigheid. Per 100 gram bevatten spruitjes onder andere 37 kcal, 4,2 gram koolhydraten, 0,5 gram vet, 5 mg natrium en 300 mg kalium.
21. Avocado
Bron van (onder andere): Vitamine, B5, B6, B11, C, E, K, Kalium, Zink, IJzer, Magnesium, Vezels
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 161 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Verlaagt het LDL cholesterol
- Geeft je immuunsysteem en weerstand een boost
- Helpt tegen gewrichtspijn
- Is ontstekingsremmend
- Reguleert je bloedsuikerspiegel
- Beschermt je gezichtsvermogen
- Draagt bij aan een gezonde zwangerschap en betere vruchtbaarheid
- Verlaagt de kans op depressie(s)
- Geeft een goede energiebalans
- Zorgt voor een betere nachtrust
- Verlaagt de eetlust
- Gaat de tekenen van het verouderen tegen; geeft een mooiere, stralendere huid
- Stimuleert je spijsvertering en darmflora; is goed voor de darmen
- Verlaagt de kans op vaat- en hartziekten
Bereidingswijze: Rauw, spread, guacamole, soep, salade
De avocado is een hele gezonde vruchtgroente en zijn een bron van gezonde vetten, vezels, mineralen en Vitamines zoals Vitamine C, Vitamine B5 en Vitamine B6. Door deze opsomming van gezonde voedingsstoffen heeft de avocado vele gezondheid bevorderende functies.
Zo is de avocado cholesterolverlagend door de overvloed van Bèta-sitosterol, helpt de avocado tegen gewrichtspijn/ artritis, helpt bij het in stand houden van je spijsverteringskanaal, reguleert de bloedsuikerspiegel, zorgt voor een mooiere huid, helpt bij een gezonde zwangerschap, beschermt het gezichtsvermogen en vermindert de kans op depressie. Per 100 gram bevat een avocado onder andere 188 kcal, 1,4 gram koolhydraten, 19,5 gram vet, 5 mg natrium en 450 mg kalium.
22. Bleekselderij
Bron van (onder andere): Vitamine A, B11, C, K (een beetje B2 en B5), Calcium, Mangaan, Kalium
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 12 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Verlaagt de bloeddruk
- Gaat vochtophoping tegen
- Gaat (darm)kanker tegen, alsook andere vrije radicalen
- Werkt ontgiftend en reinigend
- Helpt bij astma, reuma, jicht, bronchitis, osteoartritis en gewichtsverlies
- Goed voor de huid, haar en de ogen
- Geeft je immuunsysteem een boost
- Zorgt voor gezonde botten en een gezonde groei van het lichaam van een kind
- Verlaagt je bloeddruk, en is dus goed voor je hart- en vatenstelsel
- Stimuleert de darmflora, maag en darmen
- Werkt ontstekingsremmend
Bereidingswijze: Sap, salade, koken, rauw, wokken of roerbakken, smoren, stomen, in de magnetron
Bleekselderij wordt al eeuwenlang als een anti-hypertensief middel gebruikt, maar het is ondertussen ook bewezen dat deze groene stengels ook cardiovasculaire voordelen biedt. Selderij bevat zowel antioxidanten als anti-inflammatoire voedingsstoffen die helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, je bloeddruk in balans houdt en het verbetert je cholesterol gehalte.
Niet alleen de stengels van de bleekselderij kun je eten, ook de blaadjes en zaden zijn eetbaar en heilzaam. Zo heeft het selderijzaad de eigenschap om ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te bestrijden. Per 100 gram bevat bleekselderij onder andere 14 kcal, 2 gram koolhydraten, geen vet, 60 mg natrium en 320 mg kalium.
23. Knoflook
Bron van (onder andere): Vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, IJzer, Vezels, Calcium, Fosfor, Mangaan, Seleen, Koper
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 149 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Stimuleert het hart- en vatenstelsel
- Helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen
- Is een boost voor je weerstand en immuunsysteem
- Heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel
- Verlaagt de kans op kanker en bestrijdt vrije radicalen
- Zorgt voor een sterke huid, gezonde tanden en botten
- Stimuleert de werking van de schildklier
- Verlaagt het LDL cholesterol
- Gaat de vorming van dementie tegen
Bereidingswijze: (Snijden, persen, hakken), bakken / fruiten, blancheren, soep
De knoflook, nauw verwant aan bieslook, ui en prei en staat bekend om haar bloed reinigende werking. Ook bestaat er een fabeltje dat je minder zou snurken als je voor het slapengaan een rauwe teen knoflook zou eten, dit is niet aan te raden (als je een partner hebt die naast je slaapt zal diegene er niet blij van worden), en het blijkt dan ook niet waar te zijn.
Ook de knoflook met haar partjes, die we teentjes noemen, heeft vele eigenschappen die je gezondheid bevorderen, zo is het onder andere een bron van vitaminen en mineralen, het is ontstekingsremmend, beschermt bloedvaten tegen scheurtjes, werkt het slechte LDL cholesterol tegen, heeft een ontgiftende werking en draagt bij aan sterkere botten. Let wel, als je bloedverdunners slikt is het aan te raden voorzichtig te zijn met knoflook omdat het de medicatie kan versterken. Per 100 gram bevat knoflook onder andere 140 kcal, 28 gram koolhydraten, 0,1 gram vet, 4 mg natrium en 600 mg kalium.
24. Venkel
Bron van (onder andere): Vitamine C, Calcium, Jodium, IJzer, Kalium
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 31 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Voorkomt bloedarmoede (hierdoor krijg je meer energie)
- Bestrijdt vrije radicalen, inclusief kanker
- Gaat vroegtijdige veroudering tegen
- Vermindert winderigheid, stimuleert de spijsvertering en darmflora
- Boost voor het immuunsysteem
- Zorgt voor gezondere hersenen en gaat bijvoorbeeld MS, Parkinson en Alzheimer tegen of vertraagt het
- Reguleert de bloeddruk; hierdoor minder kans op hart- en vaatziekten
- Werkt antibacterieel
- Helpt bij menstruatieklachten
- Ondersteunt de leverfunctie
- Heeft een slijmoplossende werking, waardoor je minder last van je luchtwegen krijgt
- Helpt bij het afvallen
- Kan een baby helpen bij darmkrampen (het liefst via borstvoeding de venkel aan de baby geven)
- Stimuleert de borstvoeding
Bereidingswijze: Koken, in de oven, salade, rauw, sap, roerbakken of wokken, stoven, soep, thee (van venkelzaad, of verse blokjes venkel)
Venkel, de stevige, platte witte knol groeit boven de grond en het loof kan wel twee meter hoog worden. Venkel smaakt naar anijs en behoorlijk veelzijdig in de keuken; je kunt hem roerbakken, stoven, rauw eten of koken. Er zijn vele redenen te geven waarom je venkel eens wat vaker in je keuken mag gebruiken.
Zo zit de venkel vol met antioxidanten, voorkomt hij onder andere bloedarmoede, draagt bij aan een betere spijsvertering, voorkomt winderigheid, is antibacterieel, reguleert de bloeddruk en helpt bij menstruatieklachten. Per 100 gram bevat venkel onder andere 40 kcal, 7 gram koolhydraten, geen vet, 70 mg natrium en 40 mg kalium.
25. Rode Kool
Bron van (onder andere): Vitamine A, B6, C, K, Eiwitten, Vezels, Zwavel, Magnesium, Calcium, Fosfor Thiamine, Kalium, Riboflavine
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 31 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Gezondere botten
- Helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan
- Werkt ontstekingsremmend
- Beschermt tegen (bepaalde vormen) van kanker en ‘vecht’ tegen vrije radicalen
- De bladeren zouden (wanneer je ze om pijnlijke delen van het lichaam gebruikt) pijnstillend werken
- Zorgt voor een lagere bloeddruk
- Stimuleert de spijsvertering en darmflora
- Zorgt voor mooier haar, een mooiere huid en nagels (gaat veroudering tegen)
- Geeft je beter zicht
- Helpt de leverfunctie
- Verlaagt het LDL cholesterol
Bereidingswijze: Rauw, koken, fermenteren, sap, stoven, soep, smoothie, roerbakken of wokken, stomen, in de oven
Rode kool is rijker aan plantenstoffen die gezondheidsvoordelen voor onder meer het hart en botten met zich mee brengen, dan witte/groene kool. Doordat rode kool veel antioxidanten bevat, werkt de kool beschermend tegen celschade. Het lijkt erop dat de rode kool ongeveer 4,5 keer zoveel antioxidanten bevat dan andere koolsoorten.
Naast de bovengenoemde gezondheidsvoordelen, kan rode kool ook beschermen tegen bepaalde vormen van kanker, maar dit is nog niet formeel bewezen. Ook is de rode kool ontstekingsremmend en draagt bij aan een betere darmfunctie. Per 100 gram bevat rode kool onder andere 26 kcal, 3,5 gram koolhydraten, 0,2 gram vet, 5 mg natrium en 250 mg kalium.
26. Witte Kool
Bron van (onder andere): Vitamine A, B, E, K, Calcium, Magnesium, IJzer, Vezels, Nitraat (niet aan baby’s geven!), Glucosinolaten, Bèta-caroteen
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 24 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Werkt bloed verdunnend
- Zorgt voor een goede spijsvertering en gezonde darmflora
- Vermindert de kans op kanker, en beschermt tegen andere vrije radicalen
- Is goed voor het hart- en vatenstelsel
- Versterkt de botten
- Heeft een ontgiftende werking
- Stimuleert afvallen
- Vertraagt het verouderingsproces
- Helpt tegen maag- en darmzweren
Bereidingswijze: Koken, roerbakken of wokken, stoven, stomen, in de oven
Witte kool, hoort zoals andere kolen tot de kruisbloemigenfamilie en kan in principe overal ter wereld worden geteeld. Het sap van de kool is een natuurlijk laxeermiddel, dus goed te gebruiken wanneer je last hebt van constipatie. Ook helpt witte kool door het tartonzuur dat het bevat tegen het slechte LDL cholesterol, maar als je de kool verwarmt neemt deze eigenschap wel wat af.
In het koolsap zitten stoffen die het proces van bloedvorming normaliseren en de bloedopbouw verbeterd, ook helpt het sap om het zenuwstelsel te stabiliseren, het helpt ook tegen stress en draagt bij aan een goede nachtrust. Per 100 gram bevat witte kool onder andere 27 kcal, 3,8 gram koolhydraten, 0,2 gram vet, 10 mg natrium en 220 mg kalium.
27. Sla
Bron van (onder andere): Vitamine A, B1, B2, B6, B11 C, K, IJzer, Mangaan, Aminozuur, Proteïne, Kalium, Calcium, Vezels
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 14 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Verlaagt het LDL cholesterol
- Minder kans op hart- en vaatziekten
- Helpt bij het afvallen
- Zorgt voor gezondere hersenen en het tegengaan of minder snel laten gaan van hersenziekten als Alzheimer
- Geeft je immuunsysteem een boost
- Helpt je darmflora gezond te houden, net als je darmen en spijsverteringsstelsel
Bereidingswijze: Rauw, salade, soep, frituren, koken, stomen, grillen, roerbakken of wokken, gebakken, grillen (alleen de stevigere soorten), stamppot, smoothie
In Nederland is sla de groente die het meeste wordt verkocht. Sla is er in verschillende vormen en maten, denk maar aan kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, veldsla, rucola, rode sla of eikenbladsla. Per slasoort scheelt het dan ook enigszins qua voedingsstoffen; zo zit er in ijsbergsla een hoop calcium en Vitamine C, en kropsla bevat dan weer veel Vitamine A.
Sla bevat ook veel antioxidanten, die helpen bij onder meer het verwijderen van gifstoffen en LDL cholesterol uit het lichaam. Hiernaast is sla rijk aan ontstekingsremmende stoffen en kan helpen bij het voorkomen van degeneratieve ziektes, schimmelinfecties en draagt bij aan een betere nachtrust. Per 100 gram bevat (ijsberg)sla onder andere kcal, ,7 gram koolhydraten, 0,3 gram vet, 15 mg natrium en 243 mg kalium.
28. Prei
Bron van (onder andere): Vitamine A, B6, B11, C, K, Provitamine A, IJzer, Zink, Koper, Magnesium, Fosfor, Mangaan, Seleen Calcium, Kalium
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 28 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Verlaagt de kans op chronische ziekten en kanker (beschermt tegen vrije radicalen)
- De klimaatbelasting is laag
- Helpt tegen aderverkalking, diabetes type 2, obesitas, luchtweginfecties (door allergische reacties) en reumatoïde artritis
- Is goed voor de stembanden
- Stimuleert de bloedstolling
- Boost voor je immuunsysteem
- Ondersteunt ijzerabsorptie, collageenproductie en weefselherstel (door de hoge concentratie Vitamine C)
- Kan helpen bij PMS (premenstrueel syndroom)
- Zorgt voor een gezond(er)e schildklier
Bereidingswijze: Roerbakken of wokken, in de oven, bakken, stoven, grillen, koken, soep, stomen, stamppot, in sauzen, bakken
Prei is net als haar familieleden de ui en knoflook een erg gezonde en gemakkelijk te verkrijgen groente. Wanneer je wat van je gewicht kwijt wil, zal prei goed in je dieet passen, maar prei helpt ook bloedarmoede, ontstekingen, hoge bloeddruk en nierfalen te voorkomen of te verminderen.
Verder bevat prei redelijk wat Vitamine A, waardoor het goed is voor je gezichtsvermogen. Prei laat ook je huid en haar stralen plus het foliumzuur dat prei bevat draagt bij aan een gezonde zwangerschap waar de baby alleen maar baat van heeft. Per 100 gram bevat prei onder andere 30 kcal, 4 gram koolhydraten, 0,3 gram vet, 5 mg natrium en 250 mg kalium.
29. Doperwten
Bron van (onder andere): Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C, K, Kalium, Eiwitten, Fosfor, Zink, IJzer, Magnesium, het Aminozuur Tryptofaan
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 81 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Geeft een energie boost
- Reguleert de bloeddruk
- Werkt ontstekingsremmend
- Goed voor het immuun- en afweersysteem
- Zorgt dat de overgangsklachten minderen
- Helpt (maag)kanker en andere vrije radicalen tegen te gaan
- Stabiliseert de bloeddruk en bloedsuikerniveau, waardoor je minder eetlust krijgt
- Bevordert de spijsvertering en stimuleert de darmflora
- Is goed voor je ogen
- Werkt tegen osteoporose; is goed voor je botten
Bereidingswijze: Koken, stomen, wokken of roerbakken, puree, soep
Veel kinderen kregen en krijgen doperwten vaak in combinatie met worteltjes (al dan niet uit een blikje of potje), waarom deze combinatie tot stand is gekomen is mij een raadsel, maar wellicht dat de kleurcombinatie het interessant moet maken voor kindjes? Doperwtjes behoren tot de peulvruchten en bevatten relatief veel zetmeel, vitamines en mineralen.
Wat handig is om te weten is dat doperwten kunnen helpen bij vrouwen die in de overgang zitten, speciale fytronutriënten doen net of ze oestrogeen zijn en dat kan veel goed doen in de overgang. Als je doperwtjes regelmatig eet kan het ook helpen tegen bijvoorbeeld borstkanker, maagkanker en darmkanker. Verder dragen de erwtjes bij aan een stabiel bloedsuikerniveau (dus minder eetlust), zijn ontstekingsremmend, bevorderen de spijsvertering, helpen tegen osteoporose en ze zijn goed voor je ogen. Per 100 gram bevatten doperwten onder andere 64 kcal, 8,9 gram koolhydraten, geen vet, 15 mg natrium en 260 mg kalium.
30. Savooiekool
Bron van (onder andere): Vitamine A, B6, B11, C, K, Mangaan, Kalium
Voedingswaarde in Kcal per 100 gram: 27 Kcal
Gezondheidsvoordelen:
- Zorgt voor soepele bloedvaten
- Boost voor het immuunsysteem
- Zorgt voor een gezonde zwangerschap en bevordert de vruchtbaarheid
- Geeft sterke spieren en botten
- Gaat cel schade tegen
- Bevordert de spijsvertering
- Helpt bij het afvallen
Bereidingswijze: Koken, roerbakken of wokken, stoven, stomen, soep
In vergelijking met witte kool, heeft de savooiekool, of savooikool, ongeveer twee keer zoveel Vitamine C, Vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine E en eiwit. Hiernaast is het een bommetje voor calcium, fosfor, magnesium, kalium, ijzer, mosterdolie en bepaalde vetten.
Een aantal van de voordelen van het nuttigen van savooiekool zijn dat de kool je immuunsysteem versterkt, je lichaam reinigt van gifstoffen, een gunstig effect heeft op het cardiovasculaire systeem, helpt bij herstel en stimulatie van het zenuwstelsel, versterkt je botweefsel. Verder draagt savooiekool bij aan de normalisatie van het maagdarmkanaal, helpt tegen een hoge bloeddruk, verbeterd zweren en gastritis en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Per 100 gram bevat savooiekool onder andere 30 kcal, 4 gram koolhydraten, 0,5 gram vet, 10 mg natrium en 300 mg kalium.
Veel gestelde vragen
Wat is groente?
Om een definitie van groente te geven moet je eerst kijken op welke manier je de onderscheiding maakt tussen groente en fruit. Dit kan namelijk op verschillende manieren; Tuinbouwkundig, plantkundig, culinair en / of cultureel.
We zullen de plantkundige definitie eerst beschrijven. Groente wordt in dit geval gedefinieerd als volgt; fruit zijn de (schijn)vruchten van planten, bomen en struiken, groente daarentegen zijn de overige delen van de boom, struik of plant; de bladeren en de stengels.
Tot slot zullen we de tuinbouwkundige definitie ook onder de loep nemen; groenten is iets dat wordt voortgebracht uit kruidachtige planten, fruit is afkomstig van houtachtige planten.
Waarom is meer groente eten goed voor je gezondheid?
Van groenten kun je eigenlijk onbeperkt eten (mist goed bereid, want sommige groenten kun je beter niet rauw eten, zoals bijvoorbeeld een erwtje). In groenten zitten eigenlijk alle noodzakelijke stoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond en vitaal te blijven.
Groenten zijn een belangrijke bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Al deze ‘stoffen’ dragen bij aan een betere gezondheid. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het verlagen van het slechte LDL cholesterol, het tegengaan van kanker en het bestrijden en vertragen van Alzheimer.
Hoeveel groente moet je per dag eten?
Volgens het Voedingscentrum is het raadzaam om 250 gram groenten per dag te eten (naast twee stuks fruit). Dit is slechts een richtlijn, wanneer je hierover heen gaat, dan is dit alleen maar goed voor je lichaam.
Ze raden dit echter aan omdat veel mensen te weinig groenten eten. Echter de Hoge Gezondheidsraad geeft aan dat volwassen mensen 300 gram aan groenten / dag moeten eten, óf 400 gram groenten / dag, waar je dan peulvruchten bij moet rekenen.
Hoe vaak per dag moet je groente eten?
Het maakt niet zoveel uit hoe vaak je groenten eet op een dag. Het gaat er meer om dat je aan de 250-400 gram groenten per dag komt. Dit kun je verdelen over je ontbijt, lunch en / of dinner
Welke groenten bevatten veel vitamines?
In principe zijn de groenten die vallen onder groene bladgroente de grootste leveranciers van vitamine. Hieronder vallen onder andere spinazie, andijvie en boerenkool.
Welke groente bevat veel vitamine A?
Vitamine A is onder andere goed voor je huid en je ogen, maar ook je weerstand en groei hangen hiermee samen. Bètacaroteen wordt ook provitamine A genoemd en er is 12 mg bètacaroteen voor 1 mg Vitamine A nodig.
De groenten met die het meeste Vitamine A leveren zijn wortelen, paksoi, spinazie en zoete aardappel. Uiteraard zijn er meer groeten die het aanleveren, maar dit zijn de top producenten.
Is het groente of groenten?
Hier kunnen we heel kort over zijn. Beide vormen kunnen worden gebruikt, dus beide zijn goed. Ook groentes kan worden gebruikt.
Is groente gezonder dan fruit?
Als je afgaat op de hoeveelheid suiker van deze twee soorten, dan is groente gezonder aangezien fruit behoorlijk wat suiker bevat over het algemeen. Maar dit neemt niet weg dat het Voedingscentrum aanbeveelt om 2 stuks fruit per dag te eten. Dit doen ze natuurlijk niet voor niets, dus fruit is zeker ook erg gezond en nodig voor een goede gezondheid.
Welke groente kun je het beste eten om af te vallen?
Als je groenten wilt opnemen in je dieet om kilo’s te verliezen, dan mogen spinazie en andere bladgroenten zoals bijvoorbeeld boerenkool niet ontbreken. Deze bladgroenten geven de ververbranding een lekker boost en dat is wat je wilt als je gaat afvallen. Van alle bladgroenten staat de spinazie op nummer 1 als het om vetverbranding gaat.
Kun je broccoli rauw eten?
Absoluut kun je broccoli rauw eten, het is zelfs de beste manier om het op te eten. Wanneer je broccoli rauw eet behoudt de groente al zijn vitaminen en mineralen. Naast het feit dat het erg gezond is, is het ook erg lekker.
In welke groente zitten de meeste voedingsstoffen?
De meeste voedingsstoffen zijn te vinden in de groene bladgroenten. Je kunt hierbij aan boerenkool, spinazie en andijvie denken.
Kun je alle groente rauw eten?
Nee, niet alle groenten zijn rauw te eten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn doperwtjes en groene sperzieboontjes.
Wat zijn gezonde groenten voor een baby?
Veel groenten zijn gezond voor een baby, maar het lekkerst voor de baby is een groente die licht te verteren zijn en met een enigszins neutrale smaak. Je kunt hierbij denken aan pompoen, bloemkool, boontjes, worteltjes of doperwtjes. Ook witlof, courgette en tomaat kun je zeker proberen.
Wat zijn gezonde groenten tijdens een zwangerschap?
Als je zwanger bent heb je niet alleen meer voor jezelf te zorgen, maar ook voor het kleintje dat in je buik groeit. Natuurlijk wil je zelf zo soepel mogelijk de zwangerschap doorlopen en al het beste aan de baby geven om hem of haar zo een goed mogelijke start te geven
Als je kijkt naar antioxidanten, welke vrije radicalen onder andere tegen gaan, dan kun je denken aan broccoli, witlof, bloemkool of spruitjes. Wat ook zeer belangrijk is, is foliumzuur. Dit kun je vinden in bijvoorbeeld asperges, spinazie, boerenkool en broccoli. Naast deze twee voedingsstoffen zijn de andere vitamines natuurlijk ook belangrijk. Bijvoorbeeld vitamine C; spruitjes, zuurkool, broccoli, en rode paprika.