Tropisch fruit

Het komt uit de (sub)tropische streken van onze wereld en brengt ons heerlijk sappig en meestal zoet genot; tropisch fruit. Ook al groeit het ver weg van Nederland, via vele wegen hebben een redelijk aantal tropische vruchten ook ons land gevonden en daar geniet menig mens van.

De lekkerste tropische fruitsoort is de banaan. Naast de voor ons bekende tropische vruchten, zijn er ook wat minder bekende, maar zeker niet minder smakelijke vruchten. Je kunt dit fruit in de supermarkt, bij de groentespecialist en bij speciaalzaken kopen.

Doordat tropische vruchten niet tegen vorst kunnen en het best gedijen in een tropisch klimaat, kennen we lang niet alle soorten die er zijn. Wij onderzochten dit en hebben een lijst gemaakt met de lekkerste tropische fruitsoorten.

1. Banaan

Banaan

Latijnse naam: Musa

Herkomst: Azië

Smaak: Zoet

Voor de banaan mag de temperatuur niet onder de 10°C komen en hij doet er ongeveer 7 maanden over om pluk-klaar te worden. Een tros bananen kan wel tot 50 kilo wegen en groeit aan een bananenplant. De bekendste banaan in Nederland is de Chiquitabanaan.

Omdat Nederland een redelijk afstand is voor de bananen plukt de bananenboer de vruchten onrijp en rijpen ze verder onderweg. Een tros bananen geeft bananen die allemaal tegelijk rijp zijn. De banaan vindt zijn oorsprong in Azië, maar wordt ondertussen in zo een 120 landen geteeld

2. Mangistan

Mangistan

Latijnse naam: Garcinia Mangostana

Herkomst: Zuidoost-Azië

Smaak: Sappig en zoet

De Mangistan wordt ook wel mangostan, mangoestan, manggis, mangosteen, mangestang, manggistan en zelfs de koningin van de vruchten genoemd. Volgens de Chinezen brengen mangistans die vier zaadmantels hebben geluk.

Mangistans groeien aan bomen die pas na een jaar of vijftien vruchten geeft, maar dat doet hij dan wel 2 tot 3 keer in een jaar. De schil van deze vrucht en de schors van de boom bevatten veel tannine en wordt ook wel gebruikt voor medicatie tegen dysenterie en het looien van leer. De schil valt niet te eten.

3. Kiwi

Kiwi

Latijnse naam: Actinidia

Herkomst: Zuid- en Zuidoost-Azië

Smaak: Lichtzuur en friszoet

De kiwi wordt ook wel een Chinese kruisbes genoemd en groeit aan een (slingerende) klimplant. De kiwi is een van de gezondste fruitsoorten die er is door het hoge gehalte aan vitamine C en kalium. Hiernaast bevatten kiwi’s ook pectine, bètacaroteen, magnesium, aminozuren, foliumzuur, vitamine A en C, Fosfor, mangaan, koper en zink.

Sinds het begin van dit millennium ligt er naast de gewone kiwi ook de (Sun)Gold kiwi in de schappen. Deze laatste is door middel van een kruising tot stand gebracht en is door Zespri (een kiwigigant) op de markt gebracht. De Gold kiwi is ietsje gezonder dan de gewone kiwi.

4. Ananas

Ananas

Latijnse naam: Ananas Comosus

Herkomst: Bolivia, Brazilië en Paraguay

Smaak: Zoetzuur en fris

Het woord ananas komt uit de taal van de Tupi Indianen (Tupi) en de betekenis is uitmuntende vrucht. Ook in Spanje zijn ze gek op deze vrucht en noemen hem, naar een Cono de pino (dennenappel), piña; hier komt ook de naam Piña Colada vandaan, de bekende cocktail met ananassap.

Naast het feit dat het een tropische vrucht is, is het ook een samengestelde grote schijnvrucht. De ananas vrucht kan wel 4 kilo zwaar en 30 cm lang worden. Het gele vruchtvlees is, mits de ananas rijp is, heel erg sappig. De schil kun je niet eten. Een rijpe ananas kun je herkennen aan de geur en ‘glanzende ogen’.

5. Avocado

Avocado

Latijnse naam: Persea Americana

Herkomst: Centraal Amerika

Smaak: Licht nootachtig en zacht romig

Veel mensen eten de avocado rauw, maar je kunt hem ook bakken. Door het bakken komt de nootachtige smaak meer tot zijn recht. Wist je dat er meer dan 500 avocado soorten zijn? Een aantal voorbeelden zijn de Pinkerton, Fuerte en de Hass. Allemaal hebben ze een iets andere smaak.

Een avocado wordt ook wel een krokodillenpeer (alligatorpear) genoemd door de geribbelde schil. Van alle vruchten is de avocado waarschijnlijk degene met de meeste gezonde vetten die een gunstige werking op je hart- en bloedvaten hebben. 2000 Zonuren per jaar heeft een avocadoboom nodig.

6. Passievrucht

Passievrucht

Latijnse naam: Passiflora Edulis

Herkomst: Zuid-Amerika

Smaak: Aromatisch friszoet en een beetje zuur

In verschillende namen heeft deze heerlijke vrucht verschillende namen; in het Portugees is het bijvoorbeeld maracujá en in het Spaans maracuyá, wij noemen hem gewoon passievrucht. Naast de verschillende namen zijn er ook verschillende soorten te vinden.

We zullen een opsomming maken van de passievruchten die eetbaar zijn:

  • Passiflora Caerulea (de blauwe passiebloem)
  • Passiflora Vitifolia
  • Passiflora Incarnata
  • Passivlora Serratifolia
  • Pasiflora Alata
  • Passiflora Herbertiana
  • Passiflora Foetida

7. Kokosnoot

Kokosnoot

Latijnse naam: Cocos Nucifera

Herkomst: Westkust van Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië (niet helemaal duidelijk)

Smaak: Mild, zoet en nootachtige

Er zijn al miljoenen ansichtkaarten verstuurd met de zomerse palmboom of kokospalm. Als je hem ziet afgebeeld is dit meestal met een mooie blauwe lucht en een azuurblauwe zee op de achtergrond. De vruchten die ervan af komen zijn niet minder zomers; de kokosnoot.

Naast de westkust van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië wordt de kokosnoot ook geteeld op Sri Lanka en in Ivoorkust. Een andere naam voor de kokosnoot is klapper. En al doet de naam anders vermoeden, het is geen noot, maar een steenvrucht. Het vezelige vruchtvlees heet mesocarp. Het kokoswater is eigenlijk kiemwit voor de kiemende plant (3 vruchtbladeren) waaraan hij groeit.

8. Mango

Mango

Latijnse naam: Cocos Nucifera

Herkomst: India en Zuidoost-Azië

Smaak: Zacht, sappig en friszoet

Een andere naam voor de mango is manga en in het Surinaams-Nederlands noemen ze hem manja. De belangrijkste vrucht uit de tropen is de banaan, maar mango is een goede tweede. Mango’s groeien aan bomen die groen blijven en een hoogte kunnen bereiken van wel 40 meter.

Wist je dat in India de mangoboom en de mango(vrucht) heilig zijn? De mango wordt best vaak gebruikt om curries een zoete inslag te geven. Deze steenvrucht heeft een hele grote pit die je met wat moeite eruit kunt halen. Er bestaat een speciale mango ontpitter.

9. Meloen

Meloen

Latijnse naam: Cucumis Melo

Herkomst: India en Egypte

Smaak: Zoet (in verschillende gradaties, afhankelijk van het type meloen)

Als je kijkt naar de Latijnse naam van de meloen kun je daaruit afleiden dat deze familie is van de komkommer. Volgens sommigen is meloen fruit, volgens anderen is het een groente (ligt maar er maar net aan welke ‘indeling’ je benadert).

Er zijn heel veel soorten meloenen, maar van alle meloensoorten is de cantaloupe meloen het zoetst, om deze reden wordt deze meloen ook wel eens aangeduid met suikermeloen. Als de meloen rijp is, is het van belang deze zo snel mogelijk op te eten aangezien een bedorven meloen je erg ziek kan maken, je kunt er zelfs aan doodgaan! (Als het vruchtvlees slijmerig en glazig wordt en een bedorven of weeïge zoete geur verspreid, gooi de meloen dan weg).

10. Lychee

Lychee

Latijnse naam: Litchi Chinensis

Herkomst: China

Smaak: Sappig, kruidig en zoet

Bij een lychee kun je goed zijn hoe vers ze zijn, de schil kleurt namelijk van rozerood als ze vers zijn naar roodbruin als ze ouder zijn. Het beste kun je de lychees niet in de koelkast bewaren aangezien ze dan het aroma kwijtraken, mocht je toch besluiten dit te doen kun je ze daar zo een twee weken goed houden.

Wil je lychees gebruiken om je benodigde aanbevolen hoeveelheid fruit te behalen, neem dan tien lychees voor één portie fruit. Lychees zijn heel lekker bij vlees- en visgerechten, maar misstaan zeker niet in een witlofsalade.

11. Jackfruit

Jackfruit

Latijnse naam: Artocarpus Heterophyllus

Herkomst: India

Smaak: Zoet en vlezig

Jackfruit is enigszins zoet, maar verder vrij neutraal van smaak. Als je gebruik maakt van jonge jackfruits tijdens het koken, is het fijn om te weten dat ze goed zijn in het opnemen van smaken. Tegenwoordig wordt jackfruit ook gekweekt in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Een andere naam voor Jackfruit is nangka.

Bij vegetariërs en veganisten is deze vrucht geliefd vanwege de structuur; het lijkt in de verte een beetje op een vleesstructuur. Deze grote vrucht kan wel 35 kilo wegen. Ondanks dat het jackfruit in Nederland nog ietwat onbekend is, wordt hij wel steeds bekender. In Amerika bijvoorbeeld is het een super hippe vleesvervanger.

12. Guave

Guave

Latijnse naam: Psidium Guajava

Herkomst: Midden-Amerika

Smaak: Zoetzuur

De smaak hangt een beetje in het midden van een aardbei en een peer, de vorm lijkt op een ovale, afgeronde peer of appel. De schil is (meestal) geelgroen tot groen met een soort roze vlekken. Het vruchtvlees is wit, geel, geelgroen of roze met in het midden rood.

Andere namen voor de guave zijn guyave, goejave of goyave, maar volgens het Nederlandse groene boekje is de correcte schrijfwijze guave. De guave is familie van de kruidnagel en de eucalyptus, wie had dat gedacht? Het lijkt erop dat de klederdracht van de Filipijnen en Latijns-Amerika vernoemd is naar deze vrucht: Guayabera is de naam van de klederdracht daar.

13. Papaya

Papaya

Latijnse naam: Carica Papaya

Herkomst: Zuid-Amerika

Smaak: Meloenachtig / zoet

Ze smaken een beetje naar meloen, maar ruiken naar abrikoosjes; de papaya. Het oranje vruchtvlees is boterzacht en lekker sappig. De zaadjes hoef je niet weg te gooien, maar, net als ze al doen in India, gebruiken om op te knauwen voor een frisse adem.

Als de papaya rijp is, dan is de schil niet meer groen en de vrucht niet meer hard. Mocht hij nog niet helemaal rijp zijn, leg hem dan uit de koelkast om na te laten rijpen. Een rijpe papaya kun je het beste in de koelkast bewaren (dan rijpt hij nauwelijks of niet verder).

14. Dragonfruit

Dragonfruit

Latijnse naam: Hylocereus Undatus

Herkomst: Midden- en Zuid-Amerika en Mexico

Smaak: Zoetzuur

Dragonfruit heeft vele namen: pitaya, drakenfruit, rode pitahaya, nacht bloeiende cereus, strawberry pear, pitaja, belle of the night en conderella fabriek. De vrucht komt van een cactus, je hebt verschillende soorten dragonfruits die afkomstig zijn van verschillende cactussen, maar de Slenicereus en Hylocereus geslachten zijn de bekendste als het gaat om het geven van drakenfruit.

De smaak van dragonfruit lijkt nog het meest op dat van een peer. Qua kleur kunnen ze verschillen per soort, zo is de geelwitte vaak zoeter dan de rode variant. Dragonfruit is erg gezond omdat het een goede bron is van heel veel vitamine B1 en C, calcium en het hoge gehalte aan antioxidanten.

15. Durian

Durian

Latijnse naam: Durio

Herkomst: Zuidoost-Azië

Smaak: Romig en zoet, maar wel scherp en krachtig

De durian heeft een bijzondere smaak die door sommigen wordt vergeleken als een combinatie van schimmelkaas, knoflook, vanillevla en ui. Hij wordt vooral op de Molukken gekweekt, maar ook in Indonesië en Thailand. Hij ziet er nogal gevaarlijk uit met zijn stekels en ook heeft hij nogal een penetrante lucht. Ondanks dat hij er eng uit ziet, werkt hij wel goed als je geen goede nachtrust hebt, maakt je seksueel actiever en laat je happy voelen.

Het is een behoorlijk grote vrucht die wel 8 kilo kan wegen. In Azië wordt hij meestal in kleine kraampjes op straat verkocht. Aangezien de vrucht erg stinkt mag deze in veel openbare gelegenheden, hotels en restaurants niet binnen (hij is verboden). Het openmaken van de vrucht vergt enige ervaring.

16. Ramboetan

Ramboetan

Latijnse naam: Nephelium Lappaceum

Herkomst: Maleisië

Smaak: Lichtzoet

De ramboetan dankt haar naam aan het Indonesische Rabutan, wat harig betekent. Het lijkt een beetje op een harige lychee en zo wordt deze vrucht dan ook wel genoemd. De ramboetan groeit aan de ramboetanboom die ongeveer 25 meter hoog wordt.

Helaas is deze lekkere zoete vrucht nog niet echt doorgebroken in Nederland, maar is in Zuidoost-Azië één van de meest gegeten vruchten. Het is een echte vitamine C bom en versterkt dus je immuunsysteem, maar is ook goed voor je hart.

17. Stervrucht

Stervrucht

Latijnse naam: Averrhoa Carambola

Herkomst: Tropisch Afrika, Zuidoost-Azië, Brazilië en Maleisië

Smaak: Zoetzuur en fris

Een andere naam is Carambola, maar de naam stervrucht heeft hij gekregen omdat de schijfjes van deze vrucht nog het meeste weg hebben van een ster. Wat handig is om te weten; de vrucht wordt zoeter naarmate hij groter is. De zwarte pitjes en de schil zijn eetbaar.

De stervrucht weegt gemiddeld tussen de 70 en 130 gram met een lengte van 15 cm en een breedte van 9 cm. Tegenwoordig wordt de stervrucht vooral in Florida, Brazilië, Israël, Thailand, China, Australië, Filipijnen, warme delen van India en Indonesië gekweekt. Als je 100 gram stervruchten eet, krijg je maar liefst 57 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen.

18. Water Guava

Water Guava

Latijnse naam: Syzygium Samarangense

Herkomst: Filipijnen, Maleisië en Indonesië

Smaak: Zoet, maar wel waterig

De water guava is een redelijk onbekende vrucht in Nederland, maar mag zeker niet in onze lijst ontbreken. Er zijn verschillende namen voor deze vrucht; djamboe semarang, jambu air, in het Engels heet hij rose apple en in het Surinaams Curaçaose appel.

Van origine komt de water guava uit de Filipijnen, Indonesië en Maleisië, maar wordt tegenwoordig ook gekweekt in het Caribisch gebied, Tanzania, Zuidoost-Azië en India. Het vruchtvlees is nogal waterig, maar hierdoor erg geschikt op een warme dag aangezien hij dorstlessend is.

19. Longan

Longan

Latijnse naam: Dimocarpus Longan

Herkomst: Myanmar (voorheen Birma) en Zuid-China

Smaak: Lichtzoet

Hij lijkt een beetje op een gelige / bruinige lychee zonder stekels, vooral het vruchtvlees van de longan lijkt er met zijn glazige en zachte uiterlijk op. Maar qua smaak is hij wel een stukje minder zoet dan de lychee.

De pit en de schil zijn niet eetbaar, de schil kun je er redelijk gemakkelijk afhalen door het te breken met je wijsvinger en duim. De longan dankt haar naam aan het Chinese woord voor drakenogen. De pitten worden ook wel verwerkt in shampoo vanwege hun hoge saponine gehalte.

20. Langsat

Langsat

Latijnse naam: Lansium Domesticum

Herkomst: West-Maleisië en Zuid-Thailand

Smaak: Zoetzuur

Nog een vrucht die op de lychee lijkt met zijn glazig vruchtvlees. Ook pel je de schil van de langsat er hetzelfde af; je knijpt met je wijsvinger en duim erop, hierdoor komt er een opening waardoor je de vrucht eruit kunt halen.

Je kunt, als je dat echt wilt, de pit opeten, maar dat is niet aan te raden. De pit is namelijk ontzettend bitter, als je hem hebt doorgebeten kan deze bittere smaak uren in je mond blijven hangen. Naast Zuid-Thailand en West-Maleisië wordt de langsat ook geteeld in India, Zuidoost-Azië en Sri Lanka.

21. Pomelo

Pomelo

Latijnse naam: Citrus mMxima

Herkomst: Thailand en Maleisië

Smaak: Licht bitter

Soms wordt een pomelo ook wel pompelmoes genoemd, maar dat is niet helemaal terecht. Een pomelo is een kruising tussen een pompelmoes en de grapefruit. Het woord pompelmoes wordt in België gebruikt voor een grapefruit, terwijl bij ons een grapefruit een kruising is tussen een pompelmoes en een sinaasappel. Snap je het nog?

Oorspronkelijk komt de pomelo uit Maleisië en Thailand, maar is ondertussen overgewaaid naar Iran, India, China en de Caraïben. In Engeland noemen ze de pomelo shaddock naar de Britse kapitein Shaddock die de pomelo naar de Caraïben bracht.

22. Custardappel

Custardappel

Latijnse naam: Annona Reticulata

Herkomst: Caraïben, Midden- en Zuid-Amerika

Smaak: Sappig en zoet

Ossenhart is een andere naam voor de custardappel. De boom waaraan hij groeit, wordt zo een 10 meter hoog. Het lekkerste is de custardappel als hij een beetje overrijp is, en zo wordt hij vaak op de markt verkocht.

Het is overigens wel aan te raden om hem snel op te eten als je hem hebt geopend aangezien het vruchtvlees snel verkleurd. Van de plant kun je alleen de vrucht eten, de bladeren, stelen etc. zijn giftig. Per jaar geeft een boom van vier jaar ongeveer 45 kilo aan fruit.

23. Sapodilla

Sapodilla

Latijnse naam: Manilkara Zapota

Herkomst: Midden-Amerika

Smaak: Karamelachtig, zoet

De sapodilla kan ook Achras Zapota worden genoemd, in Surinaams Nederlands wordt de vrucht Sapotille genoemd. De vruchten groeien aan een boom die gemiddeld 35 meter hoog wordt. De eetbare vruchten worden, afhankelijk van het ras, tussen de vier en tien cm in diameter.

Als de vrucht nog onrijp is, dan heeft hi veel chicle, ofwel melksap. Dit melksap kan worden gebruikt om kauwgom te maken, al wordt nu meestal een synthetische variant hiervoor gebruikt. Je kunt de sapodilla vinden op (sommige) markten en in toko’s.

24. Ambarella

Ambarella

Latijnse naam: Spondias Dulcis

Herkomst: Polynesië en Melanesië

Smaak: Zoetzuur en sappig

Deze redelijk onbekende vrucht kent vele namen zoals de Tahiti-apel, pmme de Cythère, Kedondong en pommesitair. Als de ambrella nog niet rijp is lijkt hij misschien nog wel het meest op een avocado, echter heeft hij een stekelige pit, deze is bij een avocado glad.

Als de ambarella rijp is, dan kleurt hij geel, net als het vruchtvlees. Het is een pitfruit met een grote (stekelige) pit in het midden. Van de boom kun je ook de bladeren eten (als groente) en in Azië worden de ambarella’s die nog niet rijp zijn ook wel in zoetzure curry’s gedaan.

25. Cherimoya

Cherimoya

Latijnse naam: Annona Cherimola

Herkomst: Hooglanden van Peru, Bolivia, Ecuador en Colombia

Smaak: Aromatisch en zeer zoet

De Jamaica appel, ofwel de cherimoya heeft een romantische hartvorm met schubben en een groene tot lichtpaarse kleur. De oorsprong van de cherimoya ligt in de hooglanden van onder andere Peru, maar wordt nu veel gekweekt in Chili.

Cherimoya’s behoren tot een groep die tropische roomappels heet. Ze groeien aan een kleine boom of struik die niet veel hoger rijkt dan 9 meter. Ondanks dat de cherimoya heel zoet is, is het wel een ‘slanke’ fruitsoort aangezien er maar 62 kcal per 100 gram in zit.

26. Cupuaçu

Cupuaçu

Latijnse naam: Theobroma Grandiflorum

Herkomst: Amazonebekken, Peru en Brazilië

Smaak: Aromatisch en zoetzuur

De naam van de cupuaçu wordt ook wel als cupuazú geschreven en is een lid van de kaasjeskruidfamilie. Het vruchtvlees is sappig, dik vezelig dat geelwit is. De vrucht heeft een harde schil die ongeveer 1 cm dik en houtig is met een pluizig vilt dat roodbruin is gekleurd.

De zaden van de vrucht zijn een bron voor vitamine C en pectine, evenals de pulp. De harde, eivormige zaden worden ook wel gebruikt voor cupulade dat veel lijkt op cacao en ook wordt gebruikt voor chocolade. Van de pulp wordt gelei en sap gemaakt.

27. Ackee

Ackee

Latijnse naam: Blighia Sapida

Herkomst: Jamaica

Smaak: Romig en een beetje bitter (lijkt enigszins op een roerei)

De Ackee is helaas niet in de Nederlandse supermarkten te vinden, maar in toko’s kun je ze soms wel ingeblikt vinden. Het is, net als de tomaat, een fruitgroente. Je bereidt het meer als een groente dan een vrucht. Het is van Jamaica de nationale vrucht.

Op Jamaica is de ackee het hele jaar verkrijgbaar en wordt veel genuttigd, vooral in het Jamaicaanse gerecht ackee en saltfish. Als je de ackee kookt kun je goed zien wanneer deze gaar is aangezien het vruchtvlees van wittig / crèmekleurig verkleurd naar felgeel.

28. Tamarillo

Tamarillo

Latijnse naam: Cyphomandra Betacea

Herkomst: Andes (tussen 1 en 3 km hoogte)

Smaak: Aromatisch, kruidig en zoet(zuur)

De tamarillo wordt ook wel een boomtomaat genoemd en dat is niet voor niets want het lijkt heel veel op een tomaat. De tamarillo die we in Nederland tegenkomen komen voornamelijk uit Portugal, maar als je een groter formaat vindt, dan komt die waarschijnlijk uit Colombia.

Als je wilt kun je deze plant zelfs in Nederland of België houden op de vensterbank door de zaadjes te planten (en dan te wachten). De boomtomaat, is net zoals de ‘gewone’ tomaat een vruchtgroente. Maar in tegenstelling tot de tomaat heeft de tamarillo geen rode, maar een oranje binnenkant.

29. Salak

Salak

Latijnse naam: Salacca Zalacca

Herkomst: Thailand, Filipijnen, Singapore, Maleisië en Indonesië

Smaak: Friszuur

Een andere namen voor de salak zijn slangenvrucht, slangenhuid vrucht, sankeskin fruit of snake fruit. Die namen dankt de vrucht aan de schil die nog het meest lijkt op een huid van een reptiel. De vrucht groeit aan een deels kruipende palm met veel doornen.

De schil van de salak is behoorlijk hard en bruin van kleur, de vorm van de vrucht lijkt een beetje op die van een (kleine) peer. Er zitten in het midden 1 tot 3 langwerpige zaden. Het vruchtvlees hangt tussen geelwit en roze en is stevig en sappig. De smaak neigt een beetje naar die van een ananas.

30. Zuurzak

Zuurzak

Latijnse naam: Annona Muricata

Herkomst: Mauritius, Centraal-Amerika en Caraïben

Smaak: Zoetzuur

De zuurzak wordt vaak guanábana genoemd. Het pulpachtige vruchtvlees leent zich goed om er shakes, sap en / of smoothies van te maken. De vorm van de vrucht is peervorming met een kromming en is lichtelijk afgeplat. Ze kunnen tot wel 6 kilo zwaar worden.

De zuurzak is een zogenaamde verzamelvrucht wat inhoudt dat er uit veel (vrije) vruchtbladen van 1 bloem losse bessen ontstaan die zich in een later stadium dan weer tot 1 vrucht samenvoegen. Dit heeft tot gevolg dat de schil vaak segmenten heeft die elke tot het oude vruchtblad behoorde, binnen in zie je de vruchtwanden van de aparte bessen.