Wat is er nu leuker dan het maken van een rustieke appelgalette? Geen gedoe, gewoon lekker bakken! Dit deeg is zo eenvoudig te bereiden en je kunt het er geweldig uit laten zien door de appelschijfjes op verschillende manieren te rangschikken.
- Doe de bloem, suiker en boter in een keukenmachine en meng het tot het een grove kruimelstructuur heeft. Giet dan het ijskoude water erbij en meng tot het samenkomt. Het deeg hoeft niet nat te zijn, als het aan elkaar blijft plakken wanneer je het in je hand samenknijpt is het goed.
- Rol het deeg uit tot een schijf, bedek het met plasticfolie en zorg dat het volledig afgedekt is, bewaar het dan 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de appels in 0,5 cm dikke plakken, bestuif een oppervlak met bloem en rol het deeg uit tot een grote schijf die net groter is dan je bakplaat. Til vervolgens het deeg voorzichtig op en leg het op je beklede bakplaat.
- Rangschik de appels op het deeg, waarbij je 10 cm rond de randen vrijlaat. Als je klaar bent met decoreren, strooi er dan de kaneel en nootmuskaat over en vouw de randen van het deeg over, overlappend waar nodig.
- Bestrijk de randen met de geklopte ei en strooi er wat bruine suiker over. Plaats de galette dan in de oven om 20 - 30 minuten te bakken tot het deeg gaar is en de bovenkant goudbruin is.
Tips
● Zorg ervoor dat de onderkant van de galette gaar is door voorzichtig de zijkant op te tillen om te controleren. Als deze niet gaar is en de bovenkant wordt te bruin, dek de galette dan af met aluminiumfolie en plaats hem terug in de oven.
● Dit recept werkt goed met veel verschillende soorten fruit zoals peren, perziken, pruimen en bessen, dus voel je vrij om te experimenteren.
● Je kunt het deeg invriezen en op een later moment gebruiken.
● Werk snel als je met het deeg bezig bent, het moet koud blijven anders krijg je een boterachtige rommel.