Niets brengt je dichter bij het hart van de Italiaanse keuken dan het maken van een authentieke Italiaanse saus. Met slechts een handjevol verse ingrediënten tover je de zon op je bord!
- Verwarm in een grote koekenpan op middelhoog vuur de olijfolie en voeg de knoflook, verse in blokjes gesneden tomaten en zout toe.
- Bak het mengsel 5 minuten, draai dan het vuur laag en laat het mengsel 30 minuten sudderen, roer om de paar minuten even om. Als het begint uit te drogen, voeg dan een scheutje water toe en roer door.
- Als alle tomaten volledig zacht zijn geworden en de saus een beetje chunky, maar voornamelijk glad is en het meeste water is verdampt, kun je de gehakte verse basilicum toevoegen. Roer alles door elkaar, proef de saus om te controleren of het nog meer zout nodig heeft en serveer dan of bewaar in luchtdichte potten.
Tips
- Gebruik verse, rijpe tomaten als je die hebt. Anders kun je ook tomaten uit blik gebruiken. Jamie Oliver gebruikt altijd tomaten uit blik voor een consistente saus het hele jaar door.
- Oregano werkt ook heel goed als kruid in plaats van basilicum. Vrijwel alle Italiaanse kruiden kun je toevoegen voor extra smaak.
- Als je een echt gladde saus wilt, kun je de saus even pureren met een staafmixer of blender. Aan te raden voor kinderen.