Albert Heijn, de Appie, de Ap. Voor ons klinkt het heel normaal. Toeristen zijn echter wel eens in de war over de naam van de supermarkt.
Het is in eerste instantie geen pakkende naam, en ook niet een die je aan een miljoenenbedrijf zou geven. Waarom heet de Albert Heijn eigenlijk Albert Heijn?
De supermarktketen Albert Heijn is vernoemd naar zijn oprichter, Albert Heijn (1865-1945).
Albert Heijn Folder
Profiteer nog 4 dagen van deze Albert Heijn Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Albert Heijn aanbiedingen en bespaar op je aankopen.
Inhoudsopgave []
Waarom is de naam nooit veranderd?
We zijn er zo aan gewend om het te horen, dat het misschien moeilijk in te beelden is dat de Albert Heijn een andere naam zou kunnen hebben.
Het is nou eenmaal de Albert Heijn, of de Appie. Toch is het best raar; een voor- en achternaam gebruiken voor de naam van een supermarkt.
Het gebeurt vaker. Zo was Dirk vroeger Dirk van den Broek. Aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw, voor het ontstaan van de supermarkt, was het namelijk zo dat dit soort winkels echte familiebedrijven waren.
Deze opereerden op een kleine schaal, en waren bekend in de regio. De familienaam gebruiken was daardoor een slimme zet, omdat het de familie en het bedrijf aan elkaar linkten.
De naam Albert Heijn werd snel na de oprichting al geassocieerd met de winkels, en is daarom blijven hangen.
In de loop van de jaren begon Albert Heijn gelijk te staan met de service, de artikelen en het imago van de winkel. Het veranderen van de naam zou een breuk bezorgen in deze associaties.
Wie was Albert Heijn?
Albert Heijn was de oprichter van de supermarkt Albert Heijn.
Hij werd in 1865 geboren in Oostzaan, Noord-Holland. In 1887 nam hij de kruidenierswinkel van zijn vader over, met dezelfde naam.
Albert bleek oog te hebben voor zaken, want acht jaar later opende hij een tweede vestiging in Purmerend.
In 1895 breidden de kruidenierswinkels zich uit naar levensmiddelen. Al in dat jaar brandde de winkel koffie voor eigen verkoop, en bakte het koekjes.
Deze productie vond plaats in een herenhuis in Zaandam.
In 1913 werd er een fabriek gebouwd om de productie van verkoopartikelen op te pakken.
Opvolgers
In 1920 gaf Albert Heijn het stokje over aan zijn zoons, Gerrit en Jan Heijn. Albert overleed in 1945, in Amsterdam.
Ondertussen bleef het aantal winkels toenemen, en werd de productie van artikelen zoals chocola ook ondernomen.
In 1948 ging het bedrijf Albert Heijn naar de beurs. Hierna ging het snel met de ontwikkelingen.
In de jaren vijftig introduceerde de winkel zelfbediening, wat inhield dat klanten zelf de benodigde boodschappen in de winkel kon verzamelen.
Voordat zelfbediening geïntroduceerd was, werd je boodschappenlijstje aan een medewerker gegeven, die vervolgens je artikelen naar de balie bracht.
Eerste supermarkt
In 1955 ging de winkel ook verse producten verkopen, zoals groente, fruit, vlees en vis.
Dit maakte de Albert Heijn de eerste supermarkt van Nederland.
Albert Heijn kan zelfs de eerste supermarktketen genoemd worden, gezien het bedrijf steeds meer vestigingen opende.
Ook begon het in de jaren zeventig andere supermarkten over te nemen.
Ahold
In 1973 werd Ahold NV opgericht, dat als moederbedrijf van Albert Heijn dienst zou gaan doen.
Een ander bedrijf dat deel werd van Ahold, was Etos. Met de NV was het mogelijk voor de familie Heijn om uit te breiden naar het buitenland.
De topmannen van Ahold waren Albert en Gerrit Jan Heijn, de kleinzoons van Albert Heijn.
Ontvoering
Gerrit Jan Heijn werd op 9 september 1987 ontvoerd buiten zijn huis in Bloemendaal door een man genaamd Ferdi Elsas.
Hoewel dit niet het plan was, schoot Elsas Heijn enkele uren na de ontvoering dood.
Omdat hij de ontvoering uitvoerde om losgeld te eisen, deed Elsas nog lange tijd alsof Heijn nog in leven was.
Hij stuurde bijvoorbeeld de pink van Heijn op naar de familie, die hij kort na de dood had afgesneden. Ook zijn bril werd opgestuurd, als bewijs dat Heijn nog leefde.
Elsas werd uiteindelijk opgepakt. Het losgeld dat hij ontving van de familie, was gestempeld, waardoor hij geïdentificeerd kon worden toen hij een aankoop deed in een slijterij.
Hij werd veroordeeld tot twintig jaar in de gevangenis en tbs. In 2001 is hij vrijgekomen.
Hoewel de ontvoering van Gerrit Jan Heijn geen directe invloed had op de supermarktketen, wordt het wel gezien als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Albert Heijn, en het gedwongen nieuwe leiderschap van Ahold.
De Albert Heijn van nu
Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland met 1052 filialen. Ook heeft het 66 winkels in Vlaanderen, België.
De supermarkt heeft een marktaandeel van 35 procent, en is daardoor de voorloper op Superunie, met een marktaandeel van 28 procent, en Jumbo, dat een marktaandeel van 21 procent heeft.
Conclusie
De Albert Heijn is vernoemd naar de gelijknamige oprichter van de supermarkt. Deze naam wordt al sinds 1887 gebruikt, en is nooit veranderd.
Albert Heijn is lang een familiebedrijf gebleven, dat uiteindelijk ook Ahold heeft opgericht. Dit is nu het moederbedrijf van de supermarkt Albert Heijn.
Sinds haar oprichting, is de Albert Heijn uitgegroeid tot de grootste supermarktketen van Nederland.