Je hebt als vulploegmedewerker een bijbaantje bij Albert Heijn in een grote stad. Hartstikke leuk, want je hebt veel jonge collega’s en verdient er een leuke zakcent aan.
Er is echter één klein probleem: je mag van je baas simpelweg niet het aantal uren werken dat je zelf ook wil werken.
In dat geval kan je natuurlijk altijd nog op zoek gaan naar een tweede baan. Maar kun je bij twee Albert Heijns tegelijk werken?
In veel gevallen is dit geen probleem. Er kunnen echter wel haken en ogen aan zitten. In dit artikel leggen we dit allemaal voor je uit.
Albert Heijn Folder
Profiteer nog 4 dagen van deze Albert Heijn Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Albert Heijn aanbiedingen en bespaar op je aankopen.
Inhoudsopgave []
Wat zegt Albert Heijn?
Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland. In die hoedanigheid is het direct ook één van de grootste werkgevers van het land.
Er zijn ruim 1.000 verschillende filialen en een groot aantal distributiecentra. Van de ruim 1.000 verschillende vestigingen van de Albert Heijn, is ongeveer 30% een franchisewinkel.
Dit is belangrijk, omdat hier andere regels kunnen gelden dan bij de vestigingen die door Ahold zelf worden uitgebaat.
Voor Albert Heijn zelf is het geen probleem wanneer jij bij meerdere vestigingen werkzaam bent. Voor de franchisenemers kan dit echter anders liggen.
Zij hanteren andere contracten en procedures dan Albert Heijn zelf. Er zijn een aantal verschillende scenario’s denkbaar.
Franchisenemer heeft geen probleem met werkzaamheden bij een andere Albert Heijn
Wanneer de eerste Albert Heijn er geen problemen mee heeft dat jij bij een andere vestiging werkzaam bent, dan ben je natuurlijk al een heel eind op weg.
Het enige wat je dan nog moet vinden is een andere Albert Heijn die er ook geen problemen mee hebt.
Franchisenemer heeft wél problemen met werkzaamheden bij een andere Albert Heijn
Bijna iedereen die bij een supermarkt werkt heeft in zijn contract staan dat hij of zij in principe niet bij een andere supermarkt werkzaam mag zijn.
Hier kan eventueel van afgeweken worden wanneer het een filiaal van hetzelfde bedrijf betreft.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de franchisenemer van de Albert Heijn waar jij werkt, zelf nog een ander filiaal heeft. In de meeste gevallen is het voor hen geen probleem om ook bij een ander filiaal werkzaam te zijn.
Wat zegt de staat?
De wet zegt niets over het aantal werkgevers dat jij maximaal mag hebben, noch over dat dit niet bij een ander filiaal van hetzelfde (moeder)bedrijf mag zijn.
Voor de wetgeving zijn andere dingen belangrijk. Dit ligt anders bij een ander onderdeel van de staat, de Belastingdienst.
Voor de Belastingdienst is het aantal werkgevers dat je hebt wél van belang. Er is namelijk slechts één werkgever die loonheffingskorting mag toepassen.
Hoe en wat precies is echter weer afhankelijk van een aantal van jouw persoonlijke omstandigheden.
Stel dat je een baan gevonden hebt bij een andere vestiging van de Albert Heijn. Gefeliciteerd! In dat geval moet je wel rekening houden met de loonheffingskorting.
Loonheffingskorting
Jaarlijks wordt door de overheid een bedrag bepaald dat je zogezegd ‘belastingvrij’ mag verdienen. In 2021 lag dit bedrag op ongeveer 8.724 euro.
Deze ‘kortingen’ mogen echter maar bij één werkgever worden gegeven.
Wanneer jouw totale inkomsten uit werk minder dan dit bedraagt, is er sowieso geen enkel probleem.
Alhoewel je in principe maar bij één werkgever loonheffingskorting mag aanvragen, is je totale inkomen minder dan de belastingvrije som. Hierdoor is er belastingtechnisch ook weinig aan de hand.
Anders wordt het wanneer je inkomen hierboven ligt. Omdat slechts één werkgever de loonheffingskorting mag toepassen, moet je de niet ingehouden belasting nog bijbetalen.
Buiten dat mag de belastinginspecteur je hier zelfs nog een boete bovenop geven. Houd hier vooraf dus goed rekening mee!
Conclusie
Of je bij twee vestigingen van de Albert Heijn tegelijk kan werken is onmogelijk om te zeggen. Veel is afhankelijk van of één van de twee vestigingen van een franchisenemer is.
Kijk allereerst naar wat jouw werknemerscontract hierover te zeggen heeft.
Daarnaast kan het natuurlijk nooit kwaad om de kwestie bij je baas ter sprake te brengen. Dit kan je bijvoorbeeld doen daar aan te geven dat je graag een groter aantal uren wil werken.
Mocht dat in de nabije toekomst niet mogelijk blijken te zijn, kan je altijd vragen wat zijn standpunt is over het eveneens werken bij een andere vestiging van de Albert Heijn (of iedere andere supermarkt waar je ook voor werkt!)